אישים במודיעין

יצחק חופי ז״ל

1982-1974
האלוף במילואים יצחק (חקה) חופי, ראש המוסד החמישי, נולד בתל-אביב בשנת 1927. כיהן בתפקיד ראש המוסד בשנים ​1982-1974. התגייס לפלמ"ח ב-1944. בצה"ל מילא שורת תפקידים: מג"ד בגבעתי, סמח"ט הצנחנים ב"מבצע קדש",  מפקד בית הספר לקצינים, אלוף פיקוד הצפון (כולל במלחמת יום הכיפורים), ראש אג"מ במטכ"ל, וממלא מקום הרמטכ"ל. הוא זכה להערכה על היערכות הכוחות שבפיקודו ערב מלחמת יום הכיפורים ועל האופ​ן שבו ניהל את הקרבות נגד צבא סוריה. ‏‏יצחק חופי הקים את אגף המחקר במוסד על פי המלצת "ועדת ‏אגרנט‏", ודאג ליישם בקפידה את קביעת הוועדה כי יש צורך בפלורליזם בהערכת המודיעין. זאת כלקח מן הכשל בהערכה ערב מלחמת יום הכיפורים.

בתקופת כהונתו החלה מלחמת האזרחים בלבנון, ובמהלכה קיים המוסד קשרים חשאיים עם גורמים שונים, בעיקר נוצריים בלבנון. ‏בתקופת כהונתו של חופי יצאה ישראל ל"מבצע אנטבה". מבצע שחרור מטוס "אייר ‏פראנס‏" שהיה בדרכו לארץ נחטף לאוגנדה על ידי טרוריסטים פלסטינים. החוטפים, אשר קיבלו סיוע מנשיא אוגנדה אידי אמין. 
המבצע לשחרור החטופים שבוצע על ידי צה"ל באנטבה התאפשר בזכות המידע שסיפק המוסד באמצעות אנשיו וקש​ריו באפריקה ובאירופה. ‏המוסד וראש המוסד חופי באופן אישי, היו מעורבים בהנעת המגעים המדיניים החשאיים הראשונים בין ישראל למצרים, מגעים שהובילו לבסוף לחתימת חוזה השלום בין ישראל למצרים.‏

בתקופתו של חופי החל גם "מבצע משה" להעלאת יהודי אתיופיה לישראל. כמו כן, ביוני 1981 הפציץ חיל ‏האוויר את הכור האטומי ‏בטויטה‏ שבעיראק‏. המידע שסיפק המוסד במשך שנים וההכנות שעשה, אפשרו לחיל האוויר לצאת למבצע זה.

בפיקודו של חופי המשיך המוסד להילחם בטרור הפלסטיני בחו"ל, ואף הצליח לסכל ‏ניסיונות‏ להוציא לפועל פיגועים רחבי-היקף​. ‏כראש המוסד השקיע יצחק חופי מאמצים רבים בקליטת כוח אדם נבחר ובהכשרתו. ​הוא הקים גוף מיוחד להדרכה ודאג לכך שכל עובדי המוסד, חדשים כוותיקים, ילמדו להכיר את הארגון ויקבלו הכשרה מקצועית הולמת לתפקידיהם. הוא הקפיד גם על הקניית תחושת אחריות הדדית בקרב כל העובדים בכל הדרגים ועל מתן דוגמה אישית, במיוחד בקרב המנהלים. ‏ב-1982, לאחר שמונה שנים בתפקיד ראש המוסד, ביקש יצחק חופי מראש הממשלה בגין להשתחרר מתפקידו. ‏לאחר סיום כהונתו שימש כמנכ"ל חברת החשמל, יו"ר מועצת המנהלים של "תדיראן" וחבר דירקטוריון ​בנק לאומי. חופי הצטרף לעמותות ולארגונים שונים, כגון  "המועצה לישראל יפה", והיה פעיל גם במרכז למורשת המודיעין.בשנת 2001 הוכתר בתואר "אביר איכות השלטון" בקטגורית צבא וביטחון.  יצחק חופי הלך לעולמו ב-15 בספטמבר 2014.

להלן מדברי הספד ראש המוסד:

"חקה, כפי שנקראת בפי כולם, יצחק חופי מהפלמ"ח לצה"ל, מצה"ל למוסד. דור שחלף ואיננו עוד.אני זוכר שנפגשנו ערב כניסתי לתפקיד, פגישה בה העברת לי שני מסרים עיקריים, אשר העידו יותר מכל דבר עליך ועל אופייך:"דע לך,  אתה הנווט של הספינה. לרשותך הרבה מפקדים קברניטים של האגפים ויחידות המוסד. אתה לא הקברניט, אתה הנווט הקובע את הכיוון ואת הדרך. אתה קובע את קצב החתירה של הספינה. הקפד על הכיוון ועל הקצב ותגיע ליעד. "המסר השני היה חשוב לא פחות - "עליך להוכיח כל יום, כל שעה, שאתה ראוי לתפקידך. השאלה אינה האם פקודיך ראויים לשרת תחתך, השאלה היא האם אתה ראוי לפקד עליהם. שאלה שאתה תיבחן עליה יום יום, שעה שעה."חקה, התחלת את שירותך בפלמ"ח, אחר כך בחטיבת הצנחנים כסמח"ט במבצע קדש, מח"ט 35, רמ"ח מבצעים, ראש מה"ד, אלוף פיקוד צפון במלחמת יום הכיפורים וממלא מקום הרמטכ"ל אחרי המלחמה ההיא. למוסד הגעת בשנת 1974.היית אבי המוסד המודרני. שילוב נדיר של אדם צנוע וענו, ישר וישיר בעל חזון ואומץ לב נדיר. מפרגן ללא סוף לפקודיו, נותן קרדיט, מנהיג שקט, משכמו ומעלה. היית בעיני הרפורמטור: הקמת את אגף המחקר במוסד, כאחד מלקחי ועדת אגרנט. הקמת את אגף ההדרכה, בו השקעת ממרצך ודרכו הנחת את היסודות לקורסי המבצעים והפיקוד במוסד. הקמת את אגף התקשוב ובתקופתך נכנס המוסד לעידן המחשב. הקמת גם אגף מבצעי במוסד, שהביא לעליית יהודי אתיופיה. הקמת מחלקת ההיסטוריה במוסד אף היא נזקפת לזכותך. הכרת כל משרת במוסד בשמו, ראית עצמך כראש ועד העובדים ומינית את נציב הקבילות הראשון במוסד.
בסיום תפקידך הקמת את עמותת אגמון לגמלאי המוסד ושירתת כנשיאה הראשון. בתחום המבצעי נבנו במהלך כהונתך יכולות, שגם היום יכולות להיחשב כדמיוניות. פריצות דרך בתחום המבצעי ובתחומי השת"פ עם צה"ל היוו יסוד מוצק בהוויה המבצעית במוסד ובצה"ל. חקה, דאגת להבהיר כי היושר האינטלקטואלי הינו מרכיב יסוד בהנהגה. תמיד ידעת לעמוד על דעתך גם כשהיית במיעוט. אך משנתקבלה ההחלטה, גם אם היתה בניגוד לדעתך, נרתמת ולמעשה כאילו תמכת בה מהרגע הראשון.
היית עמוד התווך לבטחון מדינת ישראל משך דור שלם, מהקמת המדינה עד 1982. מופת כאדם, מופת כמפקד. המוסד מרכין את דגלו לזכרך, מפקד אהוב ומודל אמיתי לחיקוי."
חזרה